5. oktober 2021, so učenci 8. razreda, izbirnega predmeta Filozofija za otroke pripravili za šolski radio prav poseben prispevek.

 

Spoštovani poslušalci, spoštovane poslušalke,

danes je zelo pomemben dan, svetovni dan učiteljev. Ob tej priložnosti smo za vas pripravili nekaj posebnega. Z nami v studiu šolskega radia je zdravnica, profesorica, borka za pravice žensk in otrok ter izjemna govorka in reformatorka izobraževanja, Marija Montessori.

Novinarka Maja: Gospa Marija Montessori, kot vemo je bil v vaših časih za žensko najbolj primeren študij na učiteljišču, torej poklic učiteljice. Kako to, da ste se vi odločili študirati medicino?

Maria Montessori: V mladih letih sem bila precej uporniška. Preprosto vedela sem, da želim postati zdravnica. Pri tem se bila zelo trmasta in sem vztrajno sledila svojemu cilju, kljub preprekam, ki mi jih je nastavljala moška družba.

Novinarka Maja: Pa vendar vas vsi po svetu poznamo kot učiteljico, pedagoginjo. Kaj se je zgodilo, da ste se iz področja medicine usmerili na pedagogiko?

Marian Montesori: Po opravljeni diplomi na medicini, sem začela delati v psihiatrični bolnici. Bila sem šokirana nad tem, v kakšnih razmerah živijo otroci s posebnimi potrebami in kako neprimerno delajo z njimi. To sem želela spremeniti. Z  opazovanjem teh otrok sem razvila nov, inovativen pristop za poučevanje otrok, ki sem ga poimenovala kar po sebi, Montessori pedagogika.

Novinarka Maja: Kaj menite, da bi najprej morali naučiti otroke?

Maria Montessori: Samostojnosti. Zagotovo. Se še spomnite, kaj ste občutili, ko ste si prvič SAMI zavezali čevlje,..se oblekli? Posebno srečo! Ravno to srečo prinese neodvisnost. In to si otroci zaslužijo. 

Novinarka Maja: Se vam je kdaj v življenju zgodilo kaj slabega? Kaj vam je v takih trenutkih dajalo motivacijo za naprej?

Maria Montessori: Torej konec 19. stoletja ženske nismo bile enakovredne moškim. Že sam študij mi je bil zelo otežen. Težko mi je bilo, ko sem morala v predavalnico fakultete vstopiti zadnja in prva oditi. Ali pa ko sem morala opraviti vaje iz seciranja trupel čisto sama, ko so vsi odšli iz stavbe.
Najtežje pa mi je bilo, ko sem morala izbirati med kariero in družino. Odločila sem se za kariero. Bilo je težko, vendar je bila želja pomagati ljudem in še posebej otrokom večja kot vse ovire. 

Novinarka Maja: Ni to nenavadno, da ste življenje posvetili otrokom, svojega pa ste oddali v rejništvo?

Maria Montessori: Takrat ženska v Italiji ni mogla imeti družine in hkrati opravljati poklica. Imela sem zelo jasen cilj – razviti pedagogiko, ki bi vsem otrokom nudila enakovreden in prijazen sistem izobraževanja.  Tega ne bi dosegla, če bi izbrala družino.

Novinarka Maja: Ste izjemna govorka, zdravnica, raziskovalka, univerzitetna profesorica, borka za pravice žensk in otrok in predvsem reformatorka izobraževanja. Na katere vaše dosežke ste najbolj ponosni?

Maria Montessori: Diploma iz  medicine mi je zagotovo v ponos. Kot moj velik dosežek pa bi izpostavila prvo Hišo otrok, v kateri se zgodila revolucija poučevanja. S to hišo je zaživela pedagogika Montessori, ki se je razširila po vsem svetu. 

Novinarka Maja: Gospa Maria Montessori, hvala za vas čas.  

Maria Mosantessori je menila, da mora izobraževalni sistem oblikovati samozavestne, neodvisne, svobodomiselne in ustvarjalne otroke, saj bodo ti odrasli v odrasle, ki bodo spreminjali svet.

Tako menijo tudi naši učitelji, ki se vsak dan vedno znova trudijo za nas in nam pomagajo pri tem, da rastemo v odgovorne osebe. Ob svetovnem dnevu učiteljev se vam želimo zahvaliti za vaš trud in potrpežljivost.  

Z vami smo bili učenci izbirnega predmeta Filozofija: Tjaša, Brina, Barbara, Sara, Maja Ž., Lara, Nikolina in Mai.

 

Dostopnost