V soboto, 25. maja 2024, smo se planinci OŠ Miška Kranjca odpravili na pohod na Pusti grad.

Na pot smo se podali z vlakom do Radovljice, kjer nas je že na začetku poti pozdravila srna na travniku – lep znak za dober začetek dneva. Pot nas je nato vodila po Naravoslovni učni poti Pusti grad, kjer smo spoznavali raznoliko rastlinstvo in živali. Med drugim smo občudovali cvetoče travnike, se naučili razpoznati kozjico brado in se pozdravili z domačimi živalmi na kmetijah.

Po prečkanju Fuxove brvi smo se vzpeli do Pustega gradu, kjer smo si ogledali ostanke gradu in spoznali njegovo bogato zgodovino. Grad je bil zgrajen v 13. stoletju in je bil v svojem času pomembno središče ortenburške gospoščine. V 16. stoletju je bil grad opuščen in se je postopoma razpadel. Danes so od gradu vidne le še ruševine, ki pa nam še vedno pričajo o nekdanji moči in veličini.

Po kratkem počitku in zasluženi malici smo se nato z gradu spustili po krožni poti nazaj do Radovljice. Pot nas je peljala skozi gozd, mimo naselja Zgornja Lipnica in čez travnike, kjer smo se lahko naužili še zadnjih cvetočih cvetlic. Na poti se nismo mogli upreti skušnjavi in smo se osvežili v reki Savi.

Pohod na Pusti grad je bil čudovita izkušnja, ki smo jo uživali vsi. Spoznali smo bogato zgodovino kraja ter se naužili čudovitih razgledov. To je bil resnično nepozaben dan!

Zapisala: A. Boštjančič

 

 

Dostopnost